Relaţii bilaterale

Relaţii economice


Cooperarea economică și energetică. Schimburi comerciale

Structura schimburilor comerciale: importul din Turkmenistan este constituit, în exclusivitate, din combustibili (motorină, gaz natural şi gaz butan). Exportul României este reprezentat, în cea mai mare parte, din utilaje şi echipament electrice, precum şi metale comune şi articole din acestea.

Evoluţia schimburilor româno-turkmene de mărfuri este oscilantă. Schimburile comerciale româno-turkmene rămân la un nivel modest, cu mult sub potenţialul real de creştere al acestora. Deşi, în anul 2008, s-a atins un vârf al comerţului bilateral de 265,9 milioane USD, în anii următori schimburile comerciale s-au diminuat.

La 30 septembrie 2015, volumul schimburilor comerciale ale României cu Turkmenistan a fost de 82,531 mil. USD, din care exportul a fost de 14,698 mil. USD şi importul de 67,833 mil. USD, soldul fiind de 53,13 mil. USD în favoarea Turkmenistan.

La 30 septembrie 2015, volumul schimburilor totale a crescut cu 205%, din care exportul a scăzut cu 21,5%, iar importul a crescut cu 315%, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014.

Posibilităţile de extindere şi intensificare a cooperării economice româno-turkmene au fost discutate cu prilejul convorbirilor între preşedinţii României şi Turkmenistanului şi cu ocazia celor cinci sesiuni ale Comisiei Mixte Interguvernamentale (CMI) româno-turkmene de colaborare economică şi tehnico-ştiinţifică.

Prima sesiune a Comisiei Mixte Interguvernamentale (CMI) s-a desfăşurat la Aşgabat, în perioada 20-22 iulie 2009, în marja vizitei preşedintelui României. Comisia a convenit crearea Grupului de lucru privind dezvoltarea colaborării în domeniul energetic. În cadrul Comisiei, părţile au evocat şi posibilitatea analizării deschiderii reciproce a unor Case/Centre de comerţ pentru promovarea exportului de mărfuri.

Cea de a doua sesiune a Comisiei a avut loc la Bucureşti, la 11-12 mai 2011, în contextul vizitei oficiale a Preşedintelui turkmen G. Berdâmuhamedov.

Cea de a treia sesiune a Comisiei a avut loc la Aşgabat, la 3-4 septembrie 2012. În paralel, a fost organizată şi cea de a treia reuniune a Grupului de lucru româno-turkmen pentru colaborarea în domeniul energetic și o misiune economică de 22 companii româneşti de stat şi private.

La 14 decembrie 2012 a avut loc, la Aşgabat, un forum de afaceri româno-turkmen, la care au participat reprezentanţi ai unor companii precum UMEB SA, Comoti, Romaero, Iprochim, SC Cristian Impex SRL, Arad Astra vagoane Călători SA, Rombiometica, Electromagnetica, Electromontaj Bucureşti etc.

Cea de a patra sesiune a Comisiei a avut loc la Bucureşti, la 27-29 august 2013. În paralel cu aceasta fost organizată şi cea de a patra reuniune a Grupului de lucru româno-turkmen pentru colaborarea în domeniul energetic. Misiunea economică a inclus 30 de companii româneşti de stat şi private.

În perioada 22-25 februarie 2015, la Așgabat, au avut loc lucrările celei de a cincea sesiuni a Comisiei Interguvernamentale de colaborare economică și tehnico-științifică. Din delegația română, pe lângă reprezentanții instituțiilor centrale, au făcut parte și reprezentanți ai unor companii de stat și private.  Lucrările celei de-a V-a reuniuni a Grupului de lucru româno-turkmen pentru colaborarea în domeniul energetic au avut loc la Așgabat, la 29 octombrie 2015.

La 23 decembrie 2015, Aristotel Jude, secretar de stat la Ministerul Energiei, a participat la ceremonia de inaugurare a gazoductului Est-Vest, care leagă câmpurile de extracție a gazelor din estul Turkmenistanului cu zona vestică a țării și faleza turkmenă a Mării Caspice.

 

Alegeri pentru Președintele României – 2019

02.08.2019

– Votul în străinătate – INFORMAȚII GENERALE Alegerile prezidențiale din 2019 vor avea loc în data de 10 noiembrie (turul I) și 24 noiembrie…

Ghidul privind rezidența fiscală a persoanelor fizice

17.07.2019

Agenția Națională de Administrare Fiscală vine în sprijinul contribuabililor persoane fizice și pune la dispoziția acestora Ghidul privind rezidența …

Eveniment de marcare a încheierii mandatului Președinției României la Consiliul UE, la Ashgabat

27.06.2019

La 27 iunie 2019, Ambasada Ashgabat a organizat recepția cu ocazia încheierii mandatului Președinției României la Consiliul UE. Evenimentul s-a…