Prima pagină

Relaţii bilaterale – Scurt istoric


În prezent, Turkmenistan este al doilea partener economic al României în Asia Centrală. În cei 24 de ani de la stabilirea legăturilor diplomatice, relaţiile bilaterale au cunoscut un parcurs ascendent, configurându-se într-un parteneriat special cu valenţe strategice, construit pe platforma unui parteneriat energetic.

Relaţia României cu Turkmenistan rămâne o direcţie prioritară de acţiune pentru perioada următoare, în vederea îndeplinirii obiectivelor comune stabilite prin Planul de Acţiuni care a fost semnat în octombrie 2012, la Aşgabat, pentru punerea în aplicare a Declaraţiei Comune din 2009.

Relaţiile româno-turkmene sunt definite de interesul declarat, inclusiv la nivel înalt, al celor două părţi de a identifica proiecte concrete pentru dezvoltarea cooperării bilaterale într-un registru cuprinzător, care acoperă domeniile economic, energetic, cultural, educaţional etc. Sectorul energetic şi industria adiacentă reprezintă un domeniu de perspectivă al colaborării bilaterale. Turkmenistanul este privit ca potenţial furnizor de gaze pentru proiectul Coridorului Sudic de aprovizionare energetică a UE.

Cooperarea în domeniul transporturilor s-a substanţializat şi are ca obiectiv imediat concretizarea proiectului strategic  al Coridorului de Transport de Mărfuri Marea Caspică-Marea Neagră, convenit prin Planul de Acţiuni semnat de preşedinţii României şi Turkmenistanului în cadrul vizitei oficiale de la Aşgabat, din octombrie 2012. În context, a fost menţionată cooperarea între porturile Constanţa şi Turkmenbaşi, în măsură să asigure accesul mărfurilor din Asia Centrală şi Caucaz, până în nordul Europei, valorificând facilităţile de tranzit ale portului Constanţa şi poziţia acestuia de poartă de acces spre Europa.

România a recunoscut independenţa de stat a Turkmenistanului la 20 decembrie 1991. La 21 iulie 1992, România şi Turkmenistan au stabilit relaţii diplomatice. La 21 iulie 2012, România şi Turkmenistan au aniversat 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice, eveniment marcat prin schimb de scrisori de felicitare la cel mai înalt nivel şi pe linie guvernamentală, precum şi printr-un briefing comun la nivel de secretar de stat din MAE al României-adjunct al ministrului turkmen de externe, susţinut în contextul consultărilor organizate la Bucureşti la acest nivel, la 19 iulie 2012.

Ca stat membru al UE, România susţine dezvoltarea dialogului UE cu Turkmenistanul în cadrul instrumentelor bilaterale (UE – Turkmenistan) şi Strategiei UE pentru Asia Centrală şi se implică în realizarea obiectivelor stabilite prin acestea, îndeosebi în domeniile energetic, educaţiei, managementul resurselor de apă etc.

 

Alegeri pentru Președintele României – 2019

02.08.2019

– Votul în străinătate – INFORMAȚII GENERALE Alegerile prezidențiale din 2019 vor avea loc în data de 10 noiembrie (turul I) și 24 noiembrie…

Ghidul privind rezidența fiscală a persoanelor fizice

17.07.2019

Agenția Națională de Administrare Fiscală vine în sprijinul contribuabililor persoane fizice și pune la dispoziția acestora Ghidul privind rezidența …

Eveniment de marcare a încheierii mandatului Președinției României la Consiliul UE, la Ashgabat

27.06.2019

La 27 iunie 2019, Ambasada Ashgabat a organizat recepția cu ocazia încheierii mandatului Președinției României la Consiliul UE. Evenimentul s-a…